Naša Adresa
Kochova 1a
52100 Pula, Hrvatska
Tel: 385 52 222 217Tko smo i što radimo

2. godišnja skupština udruge
Pula, dvorana "Čirkolo"  ožujka 2009.g.
Osnovana

Udruga 'Podmorničar' osnovana je 28.03.2008. god. u Puli sa željom da sačuva i njeguje naziv PODMORNIČAR, a što označava
isključivo dobrovoljno izabran, vrlo moralan, discipliniran, po život težak i opasan, pojedinačno i kolektivno odgovoran i druželjubiv način života i rada koji traži visoku stručnost, hrabrost i požrtvovnost.

Prvi predsjednik udruge bio je i jedan od osnivača udruge, podmornički veteran,, bivši zapovjednik diviziona podmornica u ratnoj mornarici Jugoslavije, kontra admiral u mirovini MARTIN MATOŠEVIĆ.

Članstvo udruge čine bivši podmorničari kako iz grada Pule i drugih mjesta iz Istre te iz svih krajeva Hrvatske, a posebice iz Dalmacije, uglavnom iz Splita gdje je i bila glavna baza podmorničkih snaga ratne mornarice Jugoslavije.
Imamo članova i iz susjednih država ex. republika u Jugoslaviji, tj. iz Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne gore i Makedonije.

Naše redovite godišnje skupštine prilika su za druženje naših članova iz prostora bivše Jugoslavije kada je i prilika ponovno vidjeti naše drugove sa kojima smo dijelili dobre i loše trenutke tijekom službovanja na podmornicama.

Pula - baza podmornica
Katarina, podmornice na vezu

Naš neispunjeni cilj...


Jedan od naših ciljeva bio je i stvaranje podmorničkog muzeja u Puli glede na činjenicu da Pula i jeste 'podmornički grad'.

Brodogradilište 'Uljanik' je gradio i remontovao podmornice, a dugo godina je Pula bila baza podmornica Austrougarske, Talijanske i Njemačke ratne mornarice te Jugoslavije.

Kao glavni eksponat trebala je biti diverzantska podmornica 'Velebit' koju je HRM umirovila te stoji i propada u ratnoj luci Lora na kopnu.

Slovenija je podmornicu toga tipa postavila u muzej vojne povjesti slovenije u Pivki (dakle duboko na kopnu) što je puni pogodak za muzeja glede posjete istoga.

Također je postojala ideja da Crna gora pokloni jednu diverzantsku podmornicu Hrvatskoj kao što je to uradila sa Slovenijom ali to nije ostvareno.

Jedna od aktivnosti udruge bila je na zaštiti objekata na Katarini koje su koristili podmorničari tijekom obuke, a koji su devastirani i opljačkani odnosno uništeni. Prije svga  je to bio ronilački toranj sa pripadajučom opremom. Naveden ronilački toranj je bio još jedini takav i ima povjesnu vrijednost u smislu razvoja podmorničarstva i obuke podmorničara.